Cablare structurata
Rotel Soft executata proiecte de cablare structurata pentru retele de date, telefonie, CATV, pentru:
- Cladiri de Birouri, Sedii si Filiale de Banci;
- Hale de Productie, Depozite, Uzine , Fabrici;
- Scoli, Spitale,Cladiri de Administratie Publica;
- Hoteluri si Pensiuni;
- Gari, Aeroporturi;
- Orice sediu de firma.
Rotel Soft dispune de un echipament de Testare si Certificare Fluke DSP2000, si poate face orice testa si face buletine de masuratori pentru toate Cablurile / PatchPanel/ Prize din retea.
Cablare structurata cuprinde:
- Elementele de cablaj dintr-o retea
- Cabluri de retea UTP/FTPSFTP /Cat 6, Cat 7
- Fibra optica Single mode si Multi mode
- Mediaconvertoare fibra optica 10/100 , Gigabit si 10Giga
- Cabluri de cupru BNC, CATV
- Rack 19" contine echipamentele active din retea;
- Patch panel UTP /FTP / SFTP Cat.5 / Cat 6 / Cat7
- Patch panel de fibra optica;
- Conectori RJ11, RJ45 , conectori de Fibra;
- Prize UTP simple duble;
- Organizatoare de Cablu;
- Injectoare PoE (Power-over-Ethernet);
- Rack-uri 19'' si accesorii: suruburi, piulite, tavii , ventilatoare, etc.
Cablarea structurata reprezinta un set de standarde ce determina modalitatea de instalare a cablurilor ce intra in componenta retelelor de date sau voce din centre de date, birouri sau cladiri. Aceste standarde determina modul de cablare in formatie 'stea', in care toate prizele de date sunt conectate la un patch panel central (montat, de obicei, intr-un rack de 19 inch), de unde poate fi determinat exact modul in care vor fi utilizate aceste conexiuni. Fiecare priza poate fi legata(prin intermediul patch-panel-ului) la un switch de retea (montat in acelasi rack) sau la un patch panel cu rol de bridge catre un sistem telefonic PBX, realizandu-se astfel conexiunea la un port de voce.
Standarde
Standardele in domeniul cablarii structurate includ:
- EN 50173: Information technology - Generic cabling systems (Tehnologia informatiei - Sisteme generice de cablare)
- EN 50174: Information technology - Cabling installation (Tehnologia informatiei - Instalarea cablurilor)
- ISO/IEC 11801: Generic Customer Premises Cabling (Cablarea generica a imobilului clientului) ANSI/TIA/EIA 568-B: Commercial Building Telecommunications Wiring Standard (Standardul privind cablarea pentru telecomunicatii in cladirile comerciale); acest standard include 3 parti (Cerinte generale; Cablu de cupru; Fibra optica) si este o revizuire ce include standardul original TIA/EIA-568-A şi actualizarile ulterioare;
- ANSI/TIA/EIA-569: Commercial Building Standard for Telecommunications Pathways and Spaces (Standardul privind caile si spatiile folosite in telecomunicatii in cladirile comerciale);
- ANSI/TIA/EIA 570: Residential and Light Commercial Telecommunications Wiring Standard (Standardul privind cablarea pentru telecomunicatii comerciale de complexitate redusa si rezidentiale);
- ANSI/TIA/EIA-606: Building Infrastructure Administration Standard (Standardul privind administrarea infrastructurii cladirilor);
- ANSI/TIA/EIA-607: Grounding and Bonding Requirements (Cerinte privind impamantarea si legarea). Curentul actual urmareste evoluarea standardelor in vederea furnizarii de suport pentru retele de mare viteza (Gigabit Ethernet) si definirii tipurilor de cabluri si dispozitive de conectare Cat.6 si Cat.7 (vezi cablu twisted pair). Standardele in domeniu cer ca toti cei opt conductori din cablul twisted pair sa fie conectati, fara a 'dubla' o conexiune si fara a folosi acelasi cablu atat pentru date cat si pentru voce. Aceasta cerinta, desi implica unele costuri suplimentare, a fost introdusa, printre altele, in vederea furnizarii suportului pentru inventii mai recente, precum Power-over-Ethernet, ce utilizeaza conectorii maro (pana acum nefolositi).
Subsisteme
Cablarea structurata are in componenta urmatoarele subsisteme:
- Instalatia de intrare reprezinta interfata cladirii cu lumea exterioara.
- Camerele de echipament gazduiesc echipamentul utilizat de persoanele din cladire.
- Dulapul de telecomunicatii contine echipamentele de date si telecomunicatii ce conecteaza subsistemele de cablare orizontala la backbone.
- Backbone-ul transporta semnalul intre instalatiile de intrare, camerele de echipament si dulapurile de telecomunicatii.
- Cablarea orizontala reprezinta cablurile de la camerele de telecomunicatii la prizele individuale (de pe acelasi etaj).
- Componentele zonei de lucru conecteaza echipamentul utilizatorului final la prizele subsistemului de cablare orizontala.